There is no translation available.

sociolab 1

SocioLab vstopa v novo obdobje!

Razgibano leto, polno priprav, srečanj in nekaj usposabljanj s področja socialne ekonomije, je za nami. Vztrajamo pri zastavljanjem tempu in za vas v prihajajočem letu pripravljamo vrsto priložnosti...

Sr(e)čno, uspešno in igrivo 2019!

sociolab 2

 

Izpostavljamo in vabimo


Pričetek izvajanja programa podpore iniciativam, so.p. in zadrugam

V januarju 2019 se bodo v Mariboru in Ptuju začeli izvajati programi podpore iniciativam, socialnim podjetjem in zadrugam. Vse, ki vas zanima področje razvoja storitev in produktov, ki dobrodejno vplivajo na družbo in ljudi, vabimo in pozivamo, da si preberete več o projektu SocioLab in se le-tega tudi udeležite ter pričnete razvijati podjetniško idejo. Na voljo vam bodo mentorji generalisti, ki vam bodo nudili svetovanja in pomoč skozi celoten proces in svetovalci specialisti, ki bodo z vami reševali specifične probleme ali iskali odgovore na vprašanja, ki vas pestijo. Za vse dodatne informacije in vključitev v program se lahko obrnete na katerokoli izmed stičnih točk v Slovenski Bistrici, Lenartu, PtujuCirkulanah ali Mariboru.

Javno povabilo za strokovnjake v sektorju socialne ekonomije

Fundacija PRIZMA kot nosilec projekta SocioLab in partner projektov SENTINEL in NewGenerationSkills, vabi zainteresirane kandidate, da se prijavijo v bazo ponudnikov za izvajanje strokovnih storitev mentorstva in specialističnega svetovanja za (potencialne) subjekte v sektorju socialne ekonomije (socialnega podjetništva in zadružništva) na območju Podravja v sklopu aktivnosti navedenih projektov v letih od 2018 do 2021. Podrobnosti za prijavo najdete v javnem povabilu.

 

Stične točke odprle svoja vrata


Z novembrom smo aktivirali stične točke za vse, ki bi želeli razvijati ideje v smeri socialnega podjetništva ali zadružništva in pa za vse, ki bi preprosto želeli izvedeti kaj več o teh konceptih drugačnega podjetništva. Stične točke kot smo jih poimenovali, so v bistvu informacijske točke za področje socialne ekonomije, podobno kot so SPOT (stare VEM) točke za (klasične) poslovne subjekte. Stična točka je prostor, ki povezuje ljudi in informacije v lokalnem okolju ter jim nudi podporo pri aktivaciji.

V Lenartu so dogodek obeležili skupaj z božično-novoletnim bazarjem dne 15. decembra 2018. Za obiskovalce so pripravili informativno zloženko, informacije iz prakse pa so lahko dobili s strani Zadruge Dobrina in Zavoda Citilab, ki so s 3D tiskalnikom zabavali mimoidoče. Podobno so v  Slovenski Bistrici prebivalce aktivirali na dogodkih v  okviru Veselega decembra. Predstavnici ptujske stične točke sta projektne aktivnosti promovirali na strokovnem posvetu v Ormožu, saj njihovo ciljno področje sega vse do meje. V Mariboru pa so predstavitev projekta izvedli znotraj Koledovanja v Vilinskem mestu.

O nadaljnjih dogodkih na stičnih točkah vas bomo sproti obveščali.

Več o projektu

 

Izobraževalni kotiček


Strateško in poslovno načrtovanje ter analiziranje poslovanja subjektov v sektorju socialne ekonomije

Vabljeni v naš izobraževalni oblak k ogledu online izobraževanja z Anjo Šerc iz BB Consulting-a.

 

sociolab3Webinar je bil posnet 7. 12. 2018 kot uvod v 4. modul - Strateško in poslovno načrtovanje, diagnosticiranje poslovnih procesov in stanja v socialnih podjetjih/zadrugah, načrtovanje ukrepov. Modul je del usposabljanj strokovnega kadra za izvajanje podpore v sektorju socialne ekonomije, ki poteka v okviru projekta.

 

sociolab 3Razpisi

Javni razpis za ugodna posojila začetnim podjetniškim projektom na problemskih območjih
Več...

Obzorje 2020 – razpisi na področju zelene ekonomije
Več...

Javno povabilo za usposabljanje na delovnem mestu
Več...

Javni razpis za sofinanciranje socialnovarstvenih programov za leto 2019
Več...

 

 

 

Dogajalo se bo ...

januar, februar 2019
Začetek izvajanja programa usposabljanj za socialna podjetja, zadruge in iniciative,
Ptuj in Maribor


maj 2019
EU projekt, moj projekt - predstavitev projektov partnerstva,
Maribor


julij 2019
Posvet o zadružništvu ob mednarodnem dnevu zadružništva Coops Day,
Maribor 


november 2019
Mednarodna strokovna konferenca o socialni ekonomiji, 
Ptuj

 

Zgodilo se je ...


NewGenerationSkills: Družbeno inovacijski Bootcamp

Fundacija Prizma je v okviru projekta NewGenerationSkills pričela izvajati Družbeno inovacijski Bootcamp. Osnovna ideja dogodka je skozi proces razvijanja idej, ki naslavljajo nek družbeni izziv, peljati 20 mladih ob podpori mentorjev. Gre za kombinacijo delavnic, mentorstva in (virtualnega) timskega dela. Aktivnosti bootcampa se bo izvedle v petih srečanjih v t.i. Fejs(t)spejsu v Tkalki, dve delavnici sta že uspešno izvedeni. Nadaljnji termini delavnic se bodo prilagajali udeležencem in potekali izven pouka ali študijskega časa. Na koncu bodo mladi svoje družbeno inovativne ideje oz. rešitve “pitchali” pred komisijo. Najboljši tim bo nagrajen z udeležbo na mednarodnem sejmu idej v Budimpešti, ki bo potekal v začetku junija 2019.

Srečanje "Vloga socialne aktivacije na čezmejnem območju"

Projektni partner, ZRS Bistra je 6. decembra 2018 v Ormožu izvedla strokovno srečanje "Vloga socialne aktivacije na čezmejnem območju Slovenija - Hrvaška za krepitev partnerstev in izboljšanje institucionalnih zmogljivosti«.

ZRS Bistra Ptuj je sicer tudi vodilni partner projekta 2SoKroG, ki prioritetno obravnava področje socialno varstvenih in zaposlitvenih storitev s ciljem krepitve partnerstva javnih institucij in deležnikov na področju socialne aktivacije. Cilj aktivacije je pomagati dolgotrajno brezposelnim in dolgotrajnim prejemnikom DSP, da se aktivno vključijo v družbo, če je le možno tudi zaposlijo in tako postanejo bolj motivirani za življenjske spremembe in izboljšajo psihosocialno zdravje. Za izboljšanje in nadgradnjo javnih storitev je ključno zagotoviti dvig institucionalnih zmogljivosti javnih institucij (Centri za socialno delo, Uradi za delo), razvoj kompetenc in ustrezna usposobljenost uslužbencev javnih storitev.

sociolab logoti