ZRS Bistra Ptuj je v sodelovanju s Šolskim centrom Ptuj ob podpori Mestne občine Ptuj in Manager kluba Ptuj letos zaradi protikoronskih ukrepov organizirala prav poseben Podjetniški izziv za mlade 2020, ki je potekal digitalno, preko video platforme Zoom. Tekmovalo je 8 mladih podjetniških ekip iz Šolskega centra Ptuj in osnovnih šol Podlehnik in Ormož, ki so morale svoje ideje v samo petih minutah predstaviti strokovni komisiji in skupno 96 udeležencem e-dogodka. 5-člansko strokovno komisijo sta najbolj prepričali ekipi Drava line in Kamp JA Slovenija, ki sta zbrali enako število točk za prvo mesto ter tretjeuvrščena ekipa Obesek za ključe 0,0 šofer. Publika je za svojega favorita izbrala ekipo Palčice.

 

 

uvodna

 

 

 

Podjetniški izziv za mlade 2020 je sklepni dogodek širšega programa spodbujanja podjetništva med mladimi v Mestni občini Ptuj. ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj, še posebej Ekonomska šola že več let sodelujeta pri spodbujanju mladih v podjetniškem razmišljanju. Letos smo v program vključili še osnovnošolce iz ptujske Olgice, Podlehnika in Ormoža, ki so se še posebej odlikovali z osvojenim prvim mestom v celotni konkurenci.

 

ekipe

 

V start-up programu Podjetniškega inkubatorja so mladi poleg šolskih podjetniških programov, ki jih vodijo učiteljice mentorice deležni tudi več mesečnega intenzivnega usposabljanja iz snovanja poslovnih modelov z uporabo orodja »kanvas«. Na ta način iz ideje nastane model vitkega podjetja, za katerega podjetniška ekipa natančno določi, kaj je njihov izdelek oziroma storitev, komu je namenjen, kakšno vrednost vidijo kupci v tem produktu, po katerih prodajnih poteh in s kakšno filozofijo bo dosegel kupce ter opredeli vse materiale, procese in partnerstva, ki jih potrebuje ekipa za nastanek produkta. S poslovnim modelov ekipa ve, kakšne stroške in prihodke lahko pričakuje s svojim podjetjem.

 

Ko ekipe postavijo model svojega podjetja, ga je potrebno še predstaviti, za kar uporabljamo model kratkega prodajnega nagovora (ang. Pitch), ki je časovno omejen. Vsaka ekipa je imela 5 minut časa za predstavitev preko v naprej posnetega video posnetka ali z neposredno predstavitvijo v živo preko video povezave.

Da bi poslovne ideje še dodatno izboljšali je Manager klub Ptuj vzpostavil mrežo mentorjev iz gospodarstva, ki so ekipam na voljo za dodatno pretresanje njihovih poslovnih modelov.

Predstavljene ideje dokazujejo, da mladi znajo podjetniško razmišljati in so pri tem nadvse ustvarjalni in inovativni.

 

  zmagovalci

Zmagovalni ekipi Podjetniškega izziva za mlade 2020 sta kar dve; DravaLine in Kamp JA Slovenija

 

Zmagovalni ekipi po mnenju strokovne komisije sta letos kar dve, saj sta zbrali enako število točk po kriterijih inovativnosti, praktične in poslovne uporabnosti ter same izvedbe predstavitve. Ekipa Drava line je predstavila svojo vizijo posebne turistične atrakcije v Ormožu, kjer bi preko Drave postavila zipline. Prvo mesto je osvojila tudi ekipa Kamp JA Slovenija, ki je predstavila možnost, kako preko spletne aplikacije spodbuditi ljudi k odgovornemu ravnanju z električnimi napravami.

Ozaveščanje je ključni cilj tudi tretjeuvrščene ekipe Obesek za ključe 0,0 šofer, seveda na področju preprečevanja prometnih nesreč zaradi alkoholiziranosti.

   00 sofer

Tretje mesto je osvojila ekipa Obesek za ključe 0,0 šofer.

 

Vsi udeleženci e-dogodka so glasovali za svojo najboljšo idejo in po tesnem izidu glasovanja je nagrado občinstva osvojila ekipa Palčice, ki zagotavljajo, da se je možno sladkati tudi zdravo.

 

palcice

Najboljša ekipa po mnenju občinstva: Palčice.

 

 

Strokovna komisija:

  • Gorazd Orešek, mestni svetnik in predstavnik krovne slovenske agencije za spodbujanje podjetništva Spirit Slovenija,
  • Boštjan Korošec, Manager klub Ptuj,
  • Dušanka Lužar Šajt, Fundacija Prizma
  • prof. dr. Lidija Fras Zemljič, Univerza v Mariboru
  • Lidija Tušek, ZRS Bistra Ptuj.

 

 

Innova Foster