There is no translation available.

SVRSREKP k norway grants 1

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«

Učenci 4. in 5. razredov so danes imeli naravoslovni dan z naslovom »Kreativne delavnice krožnega gospodarstva«, ki sta jih izvedla ZRS Bistra Ptuj in CPU v okviru studioKroG.

V uvodnem delu si učenci prisluhnili, kaj pomeni krožno gospodarstvo. Ogledali so si tudi kratek izobraževalni filmček o podnevnih spremembah.
Spoznali so, kako lahko iz rabljenega ladijskega kontejnerja in drugih dotrajanih stvari ustvarijo čisto pravi dom in za ta ne porabijo veliko novega materiala, naravnih virov.
Učenci so s seboj prinesli rabljene škatlice od živil in zdravil, s pomočjo katerih so sestavili kontejnersko vas z vsemi potrebnimi zgradbami (šole, občine, gasilksi dom, zdravstveni dom, trgodina, nogometno igrišče idr.).
S seboj so prav tako prinesli stare majice, iz katerih so si izdelali nosilne vrečke in nakit.
Iz dotrajanih knjih so gubali liste papirja in naredili urejevalnik za dokumente. Hkrati so se seznanili tudi s 3D tiskalnikom.
Zelo zanimiva je bila delavnica z elektronitko, kjer so učenci lahko s pomočjo izvijačev odprli dotrajano računalniško opremo in druge gospodinjske aparate in pogledali, kaj se skriva v notranjosti z namenom, da spoznajo kako odpreti in pravilno zapreti nek aparat, kadar ga želimo popraviti.

Kot so dejali učenci, »čas je zelo hitro minil, delo je bilo zanimivo in z vsem tem bi se lahko ukvarjali ves dan!« Učenci so bili tako navdušeni, da bodo to poskusili tudi doma.

StudioKroG je tako mladim prikazal, kako deluje krožno gospodratsvo skozi popravila, ponovno uporabo, izdelavo novih izdelkov iz starih majic, papirja in omogočil, da se kreativno preživeli dan dejavnosti malo drugače in se ob tem naučili veliko novega na izkustven način.

Velika zahvala OŠ Hajdina za odprta vrata krožnemu gospodartsvu in odlični podpori pri organizaciji delavnice studioKroG!

 

Fotogalerija 

 

Projektni konzorcij:

projektni konzorcij

 

Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 EUR

@EEANorwayGrantsSlovenia 

@EEANorwayGrants