There is no translation available.

SVRSREKP k norway grants 1

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«

Za šole (učenci in učitelji) in občine (zaposleni v občini in občani) smo pričeli s ciklusom potujoče razstave z namenom približati, kaj je krožno gospodarstvo in kako deluje na primeru prikaza preobrazbe odpadkov na ravni ponovne uporabe in re-dizajna odpadkov v studiu krožnega gospodarstva iz rabljenih ladijskih kontejnerjev. Skupaj bo organiziranih 12 potujočih razstav v Podravski in Savinjski regiji.


OŠ Ljudski vrt Ptuj: 29.1.2024 – 2.2.2024
OŠ Ljudski vrt Ptuj je prva gostiteljica potujoče razstave krožnega gospodarstva. V tem tednu smo v StudiokroG popeljali učence skozi doživetja krožnega gospodarstva na primeru rabljenih ladijskih kontejnerjev kot bivalni prostor, učilnica ali igralnica. Spoznali so, kako ustvarjalno ponovno uporabiti materiale, ki bi sicer končali kot odpadek in kako pomembna je vsaka majhna odločitev, ki prispeva k bolj zelenemu in trajnostnemu svetu. Zato bodimo okolju prijazni pri ustvarjanju skupne prihodnosti, je strnila učiteljica ga. Karmen Mlakar.



Občina Cirkulane: 5.2.2024 – 9.2.2024
Občina Cirkulane skozi razstavo osvešča svoje občane o pomembnosti prehoda na krožno rabo virov, kjer odpadke ali zavržene predmete lahko ponovno uporabimo, popravimo, recikliramo idr. Ob otvoriti razstave o delovanju krožnega gospodarstva je županja ga. Antonija Žumbar pozdravila tovrstne pobude (projekta studioKroG) za lokalno skupnost, saj imajo priložnost spoznati, kako ponovno uporabiti materiale ali opremo, ki bi sicer končali kot odpadek in s tem prispevati k bolj zelenemu in trajnostnemu prehodu naše skupnosti.



Občina Majšperk: 12.2.2024 – 16.2.2024
Podporo k širjenju pomembnosti prehoda na krožno rabo virov je izrazil župan g. Sašo Kodrič. Občina Majšperk je ponosna na svojo neokrnjeno naravo in razvoj socialnega okolja, zato je pristopila k organizaciji razstave krožnega gospodarstva, saj želijo z osveščanjem prebivalcem in obiskovalcem občine približati, kako je pomembno varovanje naravnih virov in okolja za prihodnost skupnosti. V krožnem gospodarstvu so odpadki ali zavrženi predmeti viri, ki jih lahko ponovno uporabimo, popravimo, preoblikujemo v novo uporabno funkcijo ali recikliramo. Razstavo krožnega gospodarstva je obiskal tudi ravnatelj OŠ Majšperk, g. Rajko Jurgec, ki bo skupaj z učitelji iz naravoslovnih predmetov organiziral ogled razstave za učence OŠ Majšperk.

 

Projektni konzorcij:

projektni konzorcij

 

Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 EUR

@EEANorwayGrantsSlovenia 

@EEANorwayGrants