There is no translation available.

SVRSREKP knorway grants 1

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«


VABILO NA DOGODEK OB SVETOVNEM DNEVU ZEMLJE 2024

»INOVACIJA OMEJENEGA PROSTORA V STUDIO KROŽNEGA GOSPODARSTVA« - studioKroG

pdfIztočnica ob dogodku Dan Zemlje 2024138.77 KB
pdfIzjava za javnost176.84 KB


9

Ob Svetovnem dnevu Zemlje 2024 vas projetni partnerji vabimo v StudioKroG v živo: interaktivni dan, dan spoznanj resnice o omejenosti planeta in NOVINARSKO KONFERENCO, ki bosta potekala na:

  • lokaciji Slovenske Konjice, Tattenbachova 5d (StudioKrog)
  • v ponedeljek, 22. aprila 2024, začetek ob 10.00 uri

Ob zaključku projekta »Studio krožnega gospodarstva«, ki ga podpira Norveški finančni mehanizem, poleg tradicionalne novinarske konference ob obeležitvi Svetovnega dneva Zemlje, vabimo medije in javnost k neposrednemu sodelovanju in izkustvenemu spoznavanju aktualnega projekta, ki zagotavlja trajnost in nadgradnjo krožne virov https://bistra.si/projektna-pisarna/projekti-v-izvajanju/studiokrog. Dogodek predstavlja edinstveno priložnost, da na interaktiven in neposreden način predstavimo inovacija omejenega prostora v ladijskih kontejnerjih, kot orodje za demonstracijo resničnosti, ki je v svojem bistvu večina ne želi priznati. Deluje kot močna metafora za naš planet, saj so viri in surovine omejeni. Ta pristop nam na neposreden in doživet način razkriva globoko resnico o našem svetu: živimo na omejenem planetu z omejenimi viri.


To bo dan prikaza ponovne uporabe in popravil, voden ogled in priložnosti za pogovor s strokovnjaki in sodelujočimi v projektu StudioKrog. Predstavili bomo tudi novo nastajajočo možnost za zmanjševanje odpadkov z vzpostavitvijo popravljalnice - Repair Cafe v Slov. Konjicah, ki bo uporabljala koncept popolne ponovne uporabe.


Letošnja tema Svetovnega dneva Zemlje 2024 je »Planet proti plastiki«, ki poudarja dejstvo, da se vsako leto proizvede 380 milijonov ton plastike – medtem ko se le 9 odstotkov proizvedene plastike reciklira. Poziv k 60-odstotnemu zmanjšanju plastike do leta 2040 postaja vse glasnejši. Projekt StudioKrog je primer resničnosti brez plastike za enkratno uporabo in predstavlja inovativni pristop k uresničevanju okoljskih ciljev na lokalni ravni, s čimer aktivno sledimo zahtevam zakonodaje na področju varstva okolja in krožnega gospodarstva.


Program dogodka vključuje:

  1. Voden ogled v objektu StudioKrog, kjer vas bomo postavili v resničnost izzivov omejenosti virov na primeru recikliranih in reuse opremljenih ladijskih kontejnerjev
  2. Razgovor s strokovnjaki, tema: »Planet Zemlja: Omejeni viri, neomejene rešitve"
  • Aleš Brglez, direktor JKP Slov. Konjice
  • Katja Sreš, predsednica Ekologov brez meja
  • Klavdija Rižnar, ZRS BISTRA PTUJ, vodja projekta studioKroG
  • projektni partnerji studioKroG: OKP Rogaška Slatina, RRC Ormož
  1. Prikaz praktičnih veščin v Centru ponovne uporabe z Repair Cafe dogodkom, kjer vas bomo naučili enostavnih popravil vaših pokvarjenih ali poškodovanih izdelkov.

Za več informacij: ali

Veselimo se srečanja z vami!
Projektni tim StudioKroG


Fotogalerija:

 

 

Projektni konzorcij:

projektni konzorcij