ZRS Bistra Ptuj že leta razvija kompetence podjetnosti med mladimi, med osnovnošolci in dijaki na Ptuju in v okolici. Tudi letos smo razmigavali mlade podjetniške možgane na Šolskem centru Ptuj, Gimnaziji Ptuj, OŠ Olge Meglič, OŠ Podlehnik, OŠ Videm in OŠ Ormož. Skupno smo v aktivnosti vključili preko 200 mladih. Kot mentorji smo, poleg številnih zavzetih učiteljev, nastopali dr. Lidija Tušek, Robert Novak, Tjaša Glažar in mag. Mirjana Nenad iz ZRS Bistra Ptuj.

Pogovarjali smo se o podjetnikih, podjetjih, inovativnosti in ustvarjalnosti in izmenjavali poglede na zaznane izzive v naši bližini. Preskusili smo se tudi v poznavanju pojmov iz podjetništva preko poslovega activity-ja.

 

foto3

Spoznavanje pojmov iz podjetništva z igro Poslovni activity: pantomima, risanje ali govorni opis.

 

Skupinsko smo iskali smo odgovor na vprašanje: "Kaj naj dela naše podjetje?" in izbirali najboljše predloge.

 

2022-09-14_09.13.17.jpg

Kaj naj dela naše podjetje?

 

Najboljše ideje smo uporabili za pripravo poslovnih modelov, ki na eni strani povedo, kako podjetje posluje; kaj ponuja, koga in kako nagovarja, kje prodaja svoje izdelke/storitve, kaj potrebuje in kaj izvaja, s kom se povezuje. Ke gre za poslovne modele, je pomembno, da predvideni prihodki presegajo stroške in tako podjetje ustvajrja dobiček, saj lahko le tako preživi na dolgi rok. Debate v ekipah so bile razgibane in včasih celo razgrete.

 

foto5

Kako bomo poslovali?

 

Aktivnosti smo zaključili s pripravo kratkih, 5-minutnih predstavitev, ki jih pogosteje poznamo pod imenom "pitch". Posamezne podjetniške ekipe so se pomerile med sabo v tekmovanju. 

 

foto7

Izbrali smo najboljše ekipe, ki so najbolj prepričale strokovno komisijo in občinstvo.

 

Po vsem pridobljenem znanju, izkušnjah in izgrajenih veščinah gremo dalje! Podjetniški izziv za mlade, Popri, prihajamo! Drugo leto pa se spet vidimo na podjetniških delavnicah!

 

foto6

Nismo še rekli zadnje besede!

 

 

Izvajanje podjetniških aktivnosti za osnovnošolce in dijake financira SPIRIT Slovenija, javna agencija ob finančni podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

logotipa