V projektu SocioLab, katerega partner je ZRS Bistra Ptuj, spodbujamo socialna podjetja, zadruge ter nastanek iniciativ v Podravju. Pri tem plodno sodelujemo tudi s Šolo za ekonomijo, turizem in kmetijstvo na Ptuju. V preteklih letih smo sodelovali pri vzpostavitvi prve učne zadruge v Sloveniji.

V okviru projekta SocioLab smo partnerji opredelili trajnostni turizem kot pomembno priložnost za nastanek in razvoj socialnih podjetij in zadrug. Ptuj je pri turistih že dobro prepoznan, vendar vedno obstajajo možnosti za nove rešitve, še posebej, če upoštevajo načela trajnosti, kot so: bolj zdravo, aktivno, v sožitju z naravo in kulturo, varno, atraktivno in ekskluzivno. K razmišljanju o možnih rešitvah za trajnostni turizem na Ptuju smo tako ponovno povabili ptujske dijake, ki že leta dokazujejo, da znajo razmišljati podjetno in ustvarjalno.

Pripravili smo delavnice ustvarjalnega razmišljanja pod vodstvom Simone Roškar, ki je mednarodno licencirana trenerka kreativnosti po metodi 12 dejavnikov inoviranja in licencirana vodja za trajnostni razvoj. Turistični strokovnjaki na Ptuju so nam pomagali opredeliti 5 potencialov za dodaten razvoj trajnostnega turizma na Ptuju, in sicer: pustni karneval in kurent, Ptujsko jezero, rimske igre, zlatonosna Drava in vinske kleti. Dijake smo vprašali, kako bi zasnovali aktivna, zelena in ekskluzivna doživetja v povezavi s temi potenciali in jih naučili uporabljati magične ideje kot orodje za iskanje rešitev.

Kot nadgradnja ustvarjalnih delavnic razmišljanja izven okvirja so mladi ob mentorstvu svojih učiteljic ustvarili 3 učna podjetja, ki bodo ponujala produkte trajnostnega turizma, povezane z zlatonosno Dravo (Golden dreams), ptujskimi kletmi (Kletovio) in rimskimi zgodbami (Tineri Romani).goldendreams

V Dravi so odkrili zlato že pred 4.000 leti, zlatokopi pa so jo močno oblegali od 18. stoletja dalje, ko so pridobili po 12 kg zlata na sezono. V ekipi Golden dreams so zasnovali turistična doživetja, ki so jih poimenovali »Eldorado ob reki Dravi«. Mednje sodijo: vožnja z ladjico po Dravi, polet z balonom, družabne igre z iskanjem zlata, kulinarična doživetja v naravi, meditacija in ples pod krošnjami, za podjetja pa bodo nudili »team building Zlatko«.

kletovioPtuj se ponaša z več kletmi, od katerih ima vsaka kaj zanimivega za turiste. Največja, Ptujska klet, hrani arhivsko vino Zlata trta iz leta 1917 in ima že tradicijo organiziranja vinskih pokušin na Ptuju. Klet Grajenščak je v lasti šole in ima lasten vodnjak v kleti. Minoritska klet je bila ustanovljena že leta 1239 in ima bogato zbirko arhivskih vin. Grajska klet ima sod velikan s 40 hektolitri in je znana po organiziranju vinskih ocenjevanj. Klet Osterberger je najnovejša in je del hotela Mitra. Dijaki so predvideli ogled ptujskih kleti v dejanski in navidezni resničnosti. Ogled ptujskih kleti s pomočjo VR očal bo še posebej zanimiv za mlajše od 18 let, saj pričara posebno vinsko doživetje brez uživanja alkohola. V prostorih kleti načrtujejo sobe pobega, kjer morajo udeleženci razmigati možgane in pokazati pogum v posebnem ambientu, kar privede do povsem edinstvene izkušnje. Kulinariko in vinsko kulturo bodo približali turistom z vinskimi pokušinami ter izobraževalnimi dogodki.
tineriromani

Tineri Romani, kar pomeni mladi Rimljani, bodo gradili na zgodovinskem obdobju, ko je bil Ptuj nadvse pomemben in velik. Turistom, ki jim bodo predstavili zgodovino Ptuja iz časov Rima, bodo ponudili posebne tematske razglednice na foto stojnici, rimske motive pa bodo tudi sami narisali. Načrtujejo tudi kino na prostem ob Ptujskem jezeru, ki bo vrtel med starimi Rimljani najbolj priljubljeno zvrst – komedije. Ob ogledu filma bodo nudili prigrizke, ki so navduševali Rimljane – oreščke, sadje in pica štručke. Za kulinarične užitke v stilu Rima bodo postavili stojnico v mestu, kjer bodo nudili različne napitke z okusom po grozdju, saj so Rimljani najraje pili vino. Turiste bodo navduševali s pripovedovanjem rimskih zgodb ob sprehodu po mestnih znamenitostih, ob Ptujskem jezeru in med vožnjo z balonom. Poskrbeli bodo tudi za rimsko zabavo z vodeno vadbo, pohodi, balinanjem, igrami s kockami in delavnicami za vse generacije.

Želimo si, da turistični ponudniki na Ptuju prepoznajo potencial teh idej in mlade pri njihovih prizadevanjih za bolj trajnostno naravnan turizem na Ptuju podprejo, se z njimi povežejo in morda nekaj njihove ponudbe vključijo v svoje delovanje. Za več informacij se obrnite na ZRS Bistra Ptuj () ali na Šolo za ekonomijo, turizem in kmetijstvo ().

Pripravila: dr. Lidija Tušek, ZRS Bistra Ptuj, vodja projektne skupine za projekt SocioLab,