Ne pozabite – do 28. februarja je potrebno oddati napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Napoved za odmero dohodnine se odda pri Finančni Upravi RS. Zavezanci za oddajo napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem so najemodajalci – fizične osebe, ki so preteklo leto oddajali premično ali nepremično premoženja v najem osebam, ki niso plačniki davka (fizične osebe). Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem je potrebno oddati do 28.2. 2019 za preteklo leto.

Informativni izračun dohodnine

Zakon o dohodnini (ZDoh-2) definira definira dohodek iz oddajanja premoženja v najem kot dohodek, dosežen z oddajanjem nepremičnin in premičnin v najem. Pri tem se za oddajanje premoženja šteje vsako oddajanje premoženja na podlagi pogodbe ali na drugi pravni podlagi, s katerim najemodajalec prepusti najemniku določeno premoženje v uporabo ali mu prepusti pravico do uporabe premoženja, najemnik pa mu je za to dolžan plačati najemnino ali drugo nadomestilo. Najbolj pogosti posli oddajanja premoženja v najem so: najem, zakup, podnajem in vzajemno oddajanje premoženja v najem.

 

Kje lahko oddate napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem?

Napoved lahko oddate:

  • elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki,
  • osebno ali po pošti, sicer pri finančnem uradu, kjer ste kot davčni zavezanec vpisani v davčni register.

 

Sankcije

Z globo 250 do 400 evrov se kaznuje za prekršek posameznik:

  • če v nasprotju z zakonom ne vloži davčne napovedi ali
  • ne vloži davčne napovedi v roku, določenim z zakonom.

Z globo od 400 do 5.000 evrov se kaznuje za prekršek posameznik:

  • če v davčni napovedi navede neresnične ali
  • nepravilne ali
  • nepopolne podatke.

Informativni izračun dohodnine – olajšava za otroke

V primeru, da ste pozabili oddati odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem za preteklo leto, lahko to storite s samoprijavo. Hkrati s samoprijavo morate izpolniti tudi samo davčno obveznost, skupaj z obrestmi.

 

novica je povzeta po prispevku na data.si

spot

 

SPOT svetovanje Podravje je sofinancirano s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija