Svoje podjetniške ideje je predstavilo 7 ekip. Vse ekipe so dokazale, da zmorejo razmišljati kreativno in da najdejo rešitve za določene problem, s katerimi se srečujejo v vsakodnevnem življenju.

V nadaljevanju predstavljamo kratek opis podjetniških idej učencev OŠ Ormož.

 

SKUPINA

 

KRATEK OPIS

odcejevalnik stekleničk

 

Učenke 6. razreda so naredile prototip odcejevalnika za stekleničke. Odcejevalnik bi reševal težave s plesnijo, ki se nabira v stekleničkah. Ravno tako bi rešili težavo z neprijetnim vonjem.

prleški sendvič

 

Prleški sendvič bi vseboval sestavine, ki so značilne za našo lokalno skupnost (zabl, domači kruh, luk…). Prleški sendvič bi ponudili na raznih dogodkih, kjer bi se promovirala domača hrana.

radirka

 

Šolarji se srečujejo s težavo glede radirk. Učenci bi tako prodajali dodatne radirke, ki si jih lahko namestimo na svinčnike.

pametni koš

 

Ideja izdelave pametnega koša je nastala, ker se v gospodinstvih nabirajo embalažni odpadki, ki zavzemajo veliko prostora. Pametni koš bi deloval tako, da bi odpadke stisnil in bi tako zavzeli manjšo prostornino odpadkov.

grelna škatla

 

Grelna škatla bi pomagala, da bi pica ostala topla. Del škatle bi bil sestavljen iz stiropora, ki bi zadrževal toploto.

tridelna grelna steklenička

 

Ideja tridelne grelne stekleničke omogoča gretje vode ali drugega napitka. Steklenička je sestavljena iz grelca vode, ki tekočino segreje. Praktičnost stekleničke je v tem, da je majhna in jo lahko vzamemo na pot.

testo za pice

 

Testo za pico narejeno iz brokolija bi reševal težave za osebe, ki so alergične na gluten in testo bi bilo primerno za osebe, ki jim je pomemben zdrav življenjski slog.

 

Šolsko tekmovanje je spremljala strokovna komisija v zasedbi Aleksandra Štermana, ravnatelja OŠ Ormož, Brigite Brajkovič, pomočnice ravnatelja, dr. Lidije Tušek, Roberta Novaka, mag. Polone Kukovec Lakota.

Strokovna komisija je na podlagi predstavitev podjetniških idej izbrala naslednje najuspešnejše ideje:

  1. mesto: pametni koš (Tim Šoštarič, Jaka Vaupotič, Lan Žalar)
  2. mesto: testo za pice (Katarina Bezjak in Neža Luknjar)
  3. mesto: prleški sendvič (Olivija Vočanec, Nana Voršič, Maša Rajh, Eva Pižeta in Taja Arnuš)

Najboljša poslovna ideja po mnenju publike je pripadla podjetniški ideji prleški sendvič.

Vsem nagrrajenim učencem čestitamo!

 

Pripravili: OŠ Ormož