sociolab 1

Spomladanski razcvet socialne ekonomije

Razcvet aktivnosti projekta - mesec sprehodov, predstavljanja, delavnic, usposabljanj -, je za nami. Pravi spomladanski razcvet! Vabimo vas, da užijete z nami prihajajoče sonce!

sociolab 11a

Stičišče socialne ekonomije vas pozdravlja! Dobrodošli v našo družbo! Dobrodošli med zgodbe, ki jih pišemo na področju socialne ekonomije!

 

Izpostavljamo in vabimo

Smo v stalnem pogonu in poskušamo povezati vse akterje na področju socialne ekonomije. Smo vas že obiskali? Smo vas spregledali? Ste nas pocukali za rokav? Trenutno izvajamo vrsto dogodkov aktivacije v Podravju, če nas kje vidite, nas pocukajte za rokav ali nas obiščite na kateri od virtualnih ali stičnih točk:


Cirkualne - Slovenska Bistrica - Lenart - Ptuj - Maribor 

Več...

 

Praznujemo!

Priprave na Mednarodni dan zadrug, ki bo letos v soboto, 6. julija 2019, so že stekle. Tudi pri nas! Letošnja tema je COOPS 4 DECENT WORK = zadruge za dostojno delo, tokratno obeleževanje je že 97. po vrsti, obenem pa je že 25. leto tudi Mednarodni dan zadružništva Združenih narodov. Smo del zadružniškega gibanja, ki letos opozarja, da so zadruge podjetja, osredotočena na ljudi, za katere je značilen demokratični nadzor, ki daje prednost človeškemu razvoju in socialni pravičnosti na delovnem mestu.

Za vključujoč razvoj in dostojno delo! Zapišite si datum v koledarje, čas je za z(a)druževanje! 

 

Program usposabljanja se zaključuje

Za nami je že 6 uspešno izvedenih modulov usposabljanja v Mariboru in na Ptuju. Udeleženci so pridobili znanje iz naslednjih področij: Osnove socialne ekonomije, socialnega podjetništva in zadružništva, Digitalna znanja in pismenost ter novi trendi in tehnologije, Razvoj in preverjanje družbeno inovativnih idej, Etični marketing, tržno komuniciranje in prodaja, Strateško in poslovno načrtovanje, Finance ter davčni in računovodski vidiki. Do 21. junija pa jih čakajo še naslednji: Razvoj kadrov v socialnih podjetjih in zadrugah, Alternativni viri financiranja in Merjenje družbenih učinkov. prav tako smo v okviru programa podpore v tem obdobju izvedli kar 96 mentorskih ur in 38 ur svetovanj s strani specialistov. Torej, še malo in uspešno bomo zaključili prvega izmed petih ciklov usposabljanj SocioLab! 

 

Zgodilo se je ...

Mesto socialne ekonomije

V sredo 15. maja smo se s sedmimi projekti priključili vseslovenski kampanji promocije evropskih sredstev in skladov, ki je potekala pod imenom EU projekt, moj projekt in v organizaciji Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Potrudili smo se, da vam na različne načine približamo socialno ekonomijo. Pripravili smo različne praktične delavnice, zanimive izobraževalne družabne igre kot je naprimer Co-opoly in sprehod med bližnjimi socialnimi podjetji in zadrugami. Projekte je pobliže spoznaval tudi predstavnik Evropske komisije iz Generalnega direktorata za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje, Jernej Povoden, nas pa je seznanil z aktulnimi politikami in trendi ter delom v Bruslju.

Dan smo preživeli v prijetnni družbi projektov: SocioLab / 2SoKroG / New Generation Skills / +Resilient / Vinarska zadruga Haloze / Akupara / Sentinel
Podrobnejše opise projektov pa najdete v Knjižici projektov.

Se srečamo naslednje leto!

Od 0 do 3000 idej in potem do prave!

Nastja Mulej je v sklopu projekta NewGenerationSkills udeležencem dogodka, ki je potekal v dveh delih, 8. in 15. maja 2019 v Fejs(t)spejs-u predstavila različne metode kreativnosti. Udeleženci so lahko spoznali razliko med divergentnim in konvergentnim razmišljanjem, metodo I.D.E.A.S., ''brainwriting'', slikovne asociacije in lestvico abstraktnosti. Uspešnega sodelovanja z Nastjo se v Fundaciji Prizma veselijo in želijo tudi v prihodnje!


Več o projektu

 

Izobraževalni kotiček

Socialno podjetništvo na preseku med javnim, zasebnim in neprofitnim sektorjem

sociolab 11b

Cilji poslovanja so največkrat naslednji:

  • zagotavljati proizvode in storitve, ki so v javnem interesu
  • razvijati inovativne rešitve za reševanje socialnih, gospodarskih, okoljskih in drugih problemov;
  • razvijati nove možnosti zaposlovanja, zagotavljali dodatna delovna mesta ter socialno in poklicno reintegracijo ranljivih skupin ljudi;
  • spodbujati sodelovanje ljudi, prostovoljskega dela ter družbeno solidarnost. 

Vir: Priročnik Socialno podjetništvo © Socialni inovatorji prihodnosti

 

 

sociolab 3Razpisi

Javno povabilo za strokovnjake v sektorju socialne ekonomije 
Več...

COSME: ERASMUS za mlade podjetnike 2019
Več...

Javni razpis MDDSZ za sofinanciranje projektov socialne aktivacije
Več...

Spodbude malih vrednosti preko vavčerjev
Več...

Učne delavnice 2019 za praktično usposabljanje brezposelnih v socialnem podjetništvu 
Več...

 

Dogajalo se bo ...

28. maj 2019 
Strokovni seminar "Kako oblikovati poslovni pristop za prihodnost?", Maribor


30. in 31. maj 2019 
ART FOR SALE / sodobna umetnost naprodaj, Maribor


7. junij 2019
Medsektorski posvet "Skupaj o solidarnosti", Ljubljana


26. junij 2019
Delavnica: Maribor - Skupaj naproti krožnemu mestu sodelovanja, Maribor


25. - 27. junij 2019
Europe LAB, Nova Gorica
https://www.mdos.si/konferenca-trendi-na-podrocju-druzbene-odgovornosti-2019/

 

sociolab logoti