Vljudno vas vabimo na zaključno konferenco projekta ARCHEODANUBE – preteklost postaja sedanjost: arheološka dediščina in turizem za mlade generacije, ki bo

v sredo, 16. 11. 2022, v Dominikanskem samostanu na Ptuju.

 

Osrednji govorec bo britanski strokovnjak dr. Andrew Birley, vodja arheoloških izkopavanj in izvršni direktor sklada Vindolanda, ki nosi ime po eni izmed trdnjav Hadrijanovega zidu, ki je od leta 1987 uvrščen na UNESCO seznam svetovne dediščine.

 

PROGRAM

 

Prijava na konferenco je obvezna: Prijava_ARCHEODANUBE

 

O PROJEKTU:

Projekt na podlagi sodelovanja med 15 partnerji in 7 pridruženimi partnerji iz 11 držav Podonavske regije razvija učinkovite pristope ohranjanja in prezentacije arheoloških najdišč v sklopu mestnih središč z namenom vzpostavitve uspešnega, a trajnostnega arheološkega turizma. Sožitje arheološke dediščine v mestih je pogosto konfliktno in pride velikokrat to nesoglasij med težnjami ohranjanja dediščine preteklosti in sodobnega urbanega razvoja. Glavna tema projekta je zato izredno pomembna, ne samo pri nas, ampak tudi na mednarodni ravni. Vodilni partner projekta je Mestna občina Ptuj, ki posveča pozornost ravno prezentaciji arheološke dediščine Petovione. Poudarek projekta je tudi na vključevanju lokalnih skupnosti v upravljanje in prezentacijo njihove dediščine. Prav tako se projekt intenzivno posveča vključevanju arheoloških parkov in njihovih prezentacij v turistično ponudbo mest, tudi v obliki transnacionalnega trajnostnega turističnega proizvoda podonavske regije.

 

ArcheoDanube