V začetku decembra smo v okviru SPOT svetovane Podravje, v organizaciji OOZ Maribor, podjetjem omogočili obisk v Novo mesto. Namen obiska je bil ogled in izmenjava dobrih praks ter odpiranje poslovnih priložnosti.

Podjetjem se je najprej predstavila Območno obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto, katera je pomagala pri organizacija obiska uspešnih podjetij, ki so se nam v dveh dneh predstavili. Prvi dan smo imeli voden ogled laboratorija za tovarne prihodnosti - LABTOP. Laboratorij za tovarne prihodnosti je učni industrijski laboratorij za motiviranje, poučevanje, aplikativno raziskovanje in testiranje. Na enem mestu smo si lahko ogledali demonstracijo pametne tovarne, ki deluje po principu Industrije 4.0 in je krmiljena neposredno iz poslovnega (ERP) sistema. Izvedeli smo, da laboratorij predstavlja najsodobnejše tehnologije, koncepte in rešitve za pametne tovarne, namenjen pa je podjetjem, ki se še odločajo za posodobitev proizvodnje ali si želijo pridobiti informacije na tem področju. Predstavlja tudi okolje za izobraževanje in raziskovanje, motiviranje in usposabljanje učencev, dijakov in študentov z izvajanjem praktičnih vaj, študijskih projektov in zaključnih nalog v laboratoriju z najsodobnejšo opremo na področju pametne industrializacije in avtomatizacije. Mlade vključujejo tudi v industrijske projekte, s tem pa jim omogočijo dragoceno izkušnjo za nadaljnjo kariero.

Novo_mesto.jpg

Naslednji ogled in predstavitev podjetja je bil pri Roletarstvo Medle, ki je vodilni proizvajalec senčil. Prodaja končnih proizvodov poteka preko široko razvejane veleprodajne mreže po Sloveniji in v tujini. V razstavno-prodajnih salonih v Novem mestu, Ljubljani, Jesenicah, na Hrvaškem in v Avstriji so predvsem končnim kupcem na voljo vsi izdelki iz proizvodnega programa, ki se izdelujejo po danih merah in zahtevah kupcev. Stranke si lahko ogledajo načine montaže in možne kombinacije senčil in komarnikov.

Poleg prodaje končnih izdelkov imajo tudi veleprodajo in izvoz sestavnih delov za senčila. Tako aluminijaste in PVC roletne lamele, kot tudi veliko sestavnih delov, je iz lastnega proizvodnega programa.

V branži uživajo velik renome, predvsem pa so poznani po optimalnem razmerju med ceno in kvaliteto.

Celoviti program senčil in proizvodnja oken je odlična kombinacija za vas. Izdelava in vgradnja oken se prilagodi želenemu senčilu, ki ga lahko izberete takoj ob naročilu ali pa za kasnejšo vgradnjo. Nudijo vam torej celovito rešitev na enem mestu, zato podjetje nastopa z geslom: "Od oken do senčil, vse na enem mestu, vse pri enem mojstru".

Smisel opravljanja njihove dejavnosti je hitro prilagajanje potrebam na trgu, oblikovanje in izdelovanje vedno novih dizajnov ter zagotavljanje vrhunske kakovosti materialov.

Njihovo poslanstvo je, da zadovoljijo vse potrebe: individualnih strank pri dobavi in vgradnji oken, senčenja steklenih površin, podjetij pri dobavi senčil, oken ali komponent za lastno izdelavo ter nadaljnjo prodajo. Sodobna tehnološka oprema in cca. 150 redno zaposlenih, dobro usposobljenih sodelavcev lahko zadovolji potrebe  najbolj zahtevnih kupce.

Naslednja zanimiva podjetniška zgodba je bila v Vinski kleti Colnar (kralj cvička 2022).

Drugi dan smo imeli voden ogled podjetja Krka d.d. Novo mesto, katera je pa prav vse navdušila. Podjetje deluje od leta 1954, ko je magister Boris Andrijanič v Novem mestu ustanovil farmacevtski laboratorij Krka. Danes je podjetje Krka eden vodilnih svetovnih proizvajalcev generičnih zdravil z več kot 12.000 zaposlenih, od katerih jih več kot polovica dela zunaj Slovenije. Več kot 600 strokovnjakov razvija nove izdelke, 10% prihodkov od prodaje namenijo za razvoj in raziskave in več kot 350 inovacij imajo patentno zaščitenih. Njihova strategija temelji na načelih trajnostnega razvoja. Podjetniki so odpiranje poslovnih priložnosti ocenili kot zelo koristen dogodek in izrazili željo še po več takih priložnosti.

Povzetek pripravila:

Jadranka Krajnc

SPOT svetovalec

Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj

bistra

spot

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javne agencije.