V projektu Podpora mladim v podjetništvu (PoMP) smo si zadali nalogo, da slovenske osnovne in srednje šole spodbudimo, da pri učencih krepijo kompetence podjetništva. Intenzivno pripravljamo Akademijo PoMP, s katero želimo učiteljem dati za to potrebno znanje in jih naučiti sodobnih metod za privlačno delo z mladimi.

Naš svet se zelo hitro spreminja in vsak dan se lahko naučimo kaj novega. Še več; tudi učimo se drugače. Google je popolnoma nadomestil enciklopedične knjižne zbirke, spletni prevajalniki vedno bolje prevajajo. Prišel je tudi ChatGPT (skrajšava za Chat Generative Pretrained Transformer oz. v prostem prevodu avtomatizirano ustvarjanje besedil), rezultat razvoja umetne inteligence, ki zna samostojno napisati članek, pesem ali programsko kodo.

Ker se v projektu PoMP ukvarjamo s kompetencami podjetništva med mladimi, smo ga o njih povprašali na strani: https://chat.openai.com/chat. Vprašali smo ga v slovenščini in v slovenščini nam je odgovoril:

2023 02 03 ChatGPT PSC

Vir: https://chat.openai.com/chat

 

Ta preskus, ki smo ga opravili 3.2.2023, je pokazal, da je umetna inteligenca že danes inteligentna in strokovna. V celotnem sestavku je v slovenskem tekstu samo ena napaka. Napačno je začet zadnji stavek: »Ti so le nekateri….«, pravilno bi bilo: »To so le nekatere….«. Vse vejice so pravilno postavljene. ChatGPT oz. kakšno njegovo nadgradnjo moramo tudi v izobraževanju resno upoštevati, saj čez kakšno leto ali dve te napake verjetno ne bo več naredil.

 

Foto: Unsplash

 

EEA and Norway Grants

#NorwayGrantsSlovenia

#NorwayGrants

#EducationProgramme

 

Logotip MKRR         NorwayGrant

partnerji