S 1. januarjem 2025 bo v Sloveniji začela veljati nova različica Standardne klasifikacije dejavnosti, 𝗦𝗞𝗗 𝟮𝟬𝟮𝟱, ki bo zaradi strukturnih sprememb gospodarstva nadomestila trenutno veljavno različico SKD 2008. Nova Uredba o standardni klasifikaciji dejavnosti  (Povezava na zunanjo povezavo) prinaša največ sprememb na področju trgovine ter informacijskih in komunikacijskih dejavnosti.

Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD) je obvezen nacionalni standard, ki se uporablja za določanje dejavnosti in za razvrščanje poslovnih subjektov in njihovih delov za potrebe uradnih in drugih administrativnih zbirk podatkov (registri, evidence, podatkovne baze ipd.) ter za potrebe statistike in analitike v državi in na mednarodni ravni. 

Dejavnosti, ki jih podjetnik želi opravljati, se ob registraciji podjetja vpišejo v Poslovni register Slovenije. Za družbe in druge pravnoorganizacijske oblike subjektov se v Poslovni register Slovenije ravno tako vpišejo glavna in druge dejavnosti. Ostale dejavnosti pa se za te druge subjekte praviloma vpišejo v družbeno pogodbo, statut oziroma drug ustanovitveni akt.

 

Pomembno – uvedba nove klasifikacije SKD 2025

1. 1. 2025 bo zaradi uvedbe nove različice SKD klasifikacije določen del sprememb dejavnosti skladno z novo klasifikacijo v Poslovnem registru Slovenije izveden avtomatično in po uradni dolžnosti.

Avtomatično spremembo glavne dejavnosti bo AJPES v Poslovnem registru Slovenije izvedel za tiste primere, kjer se dejavnost iz SKD 2008 v SKD 2025 spreminja po načelu 1:1 in N:1.

V primerih, ko ne bo možno izvesti avtomatične spremembe glavne dejavnosti, bodo morali poslovni subjekti sporočiti pravilno glavno dejavnost (za večino primerov, ko se dejavnost iz SKD 2008 v SKD 2025 spreminja iz ene v več dejavnosti (1:N)). Nova glavna dejavnost iz SKD 2025 se bo sporočila z izbiro ustrezne dejavnosti preko spletne aplikacije, ki bo dostopna na portalu AJPES.  

V kolikor obstoječa glavna dejavnost v PRS ne odraža dejanskega stanja dejavnosti, ki jo subjekt opravlja, mora poslovni subjekt prijaviti spremembo dejavnosti po ustaljenem postopku.

Uskladitev dejavnosti bodo podjetniki lahko izvedli elektronsko prek portala SPOT ali z obiskom na kateri izmed fizičnih točk SPOT kar velja tudi za vse druge poslovne subjekte.

Več koristnih informacij o vsebini sprememb, ki jih prinaša nova klasifikacija SKD 2025 je na voljo na spletnih straneh Statističnega urada Republike Slovenije – SURS.  (Povezava na zunanjo povezavo)

Podrobnejše informacije in napotke bomo za vas, do uvedbe s 1. 1. 2025, delili na naslednjih spletnih straneh:

 

Vir: Napoved - s 1. 1. 2025 se uvaja nova različica Standardne klasifikacije dejavnosti, SKD 2025 | SPOT (gov.si)