V okviru projekta Poreteks je bila organizirana zaključna čezmejna modna revija »inovativne obnove rabljenega tekstila«, kjer se je predstavilo 48 eko-kreacij iz modnih delavnic Ptuja, Čakovca in Varaždina. Obiskovalci so se tako seznanili, kako se lahko rabljen tekstil, ki ga imamo velikokrat doma na zalogi, s kančkom ustvarjalnosti obnovi in ponovno uporabi.

Če bi vsak prebivalec ponovno uporabil ali predelal 1 kilogram oblačil, ki običajno pristanejo na odlagališču, bi oblačilom podaljšali življenjsko dobo in tako prihranili 6.000 litrov vode. Tako lahko sleherni prispeva k varovanju življenjskega okolja in naravnih virov, zato reciklirajmo odpadni tekstil s trajnostnim življenjskim slogom za razvoj lokalnih delovnih mest.

 

Eko kreacije iz Ptuja so bile kreirane v sodelovanju z modnimi oblikovalkami Sanja Veličković, Sabina Hameršak Zorec, Stanja Vauda Benčevič, Rika Zadravec in Titera d.o.o. in iskalkami zaposlitev iz Zavoda za zaposlovanje Ptuj.

Eko kreacije iz Čakovca so nastale v sodelovanju z mentoricama Sanje Krištofić in Tee Vukelić in iskalci zaposlitve iz Čakovca.

Eko kreacije iz Varaždina so bile ustvarjene v sodelovanju s Tekstilno-tehnološki fakultet Varaždin (Sveučilište u Zagrebu) in iskalci zaposlitve ter težje zaposljivimi iz Varaždina.

Pri vseh treh modnih delavnicah so sodelovali še prostovoljci.

Več utrinkov iz varaždinske modne revije, katere organizator je bil Evolution, si lahko pogledate v fotogaleriji.

Za več informacij o projektu Poreteks:

poreteks logos 1024x84