Zaščita osebnih podatkov za 21. stoletje

Evropska uredba o varstvu osebnih podatkov, ki bo začela veljati 25. maja 2018, bo tako zaostrila varstvo osebnih podatkov, da bodo morala skoraj vsa podjetja soglasja strank za njihovo uporabo pridobiti znova. Da – velja tudi za nazaj za že zbrane osebne podatke! Kakšna bo torej po novem zaščita osebnih podatkov? O tem bomo govorili tudi na 10. dnevih podjetništva.

Na Ministrstvu za pravosodje so zato, da bodo lahko ugodili zahtevam EU, že pripravili nov Zakon o varstvu osebnih podatkov. Na njegovi podlagi bo jasneje določeno, kako in zakaj se lahko zbira osebne podatke, na kakšen način se jih lahko obdeluje ter koliko časa jih je dovoljeno hraniti. Vsi, ki imate kakršnekoli opravke z osebnimi podatki strank, kupcev oziroma na splošno posameznikov, se lahko z morebitnimi vprašanji obrnete na naše pravne strokovnjake.

Nova zaščita osebnih podatkov bo predstavljena na 10. dnevih podjetništva

Kako bo po novem urejena zaščita osebnih podatkov, bomo natančneje govorili tudi na 10. Dnevih podjetništva. Opozorili vas bomo na vse tisto, na kar morate biti podjetniki še posebej pozorni. Sankcije, ki jih predvideva uredba za tiste, ki pravil ne bodo spoštovali, so namreč izjemno visoke.

Zaščita osebnih podatkov naj bi bila z novimi pravili boljša. Po novem bo dajanje osebnih podatkov dovoljeno le ob izrecni privolitvi za vnaprej določen namen.

varstvo podatkov 300x196Predlagan Zakon o varstvu osebnih podatkov privolitev sicer definira kot vsako prostovoljno, izrecno, informirano in nedvoumno izjavo volje posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki. S to izjavo oziroma jasnim pritrdilnim dejanjem izrazi fizična oseba soglasje za obdelavo osebnih podatkov, ki se nanašajo nanj.

Še naprej se bodo sicer lahko uporabljali že pridobljeni osebni podatki, ki jih npr. podjetja že imajo, vendar bodo morala preveriti, ali so bili ti osebni podatki v preteklosti pridobljeni na način, kot ga predpisuje nova zakonodaja!

Osebni podatki pa se bodo lahko uporabljali izključno samo za namen, zaradi katerega so bili dani. Več o tem pa, kot rečeno, izveste na 10. dnevih podjetništva.

 

Povzeto po prispevku na strani: data.si