SVRSREKP k norway grants 1

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«

ŠTUDIJSKI OBISK NORVEŠKE – OGLED DOBRIH PRAKS KROŽNEGA GOSPODARSTVA
Sandefjord in Oslo (Norveška), 17.9. – 21.9.2022
akademija skupna 1


Nadgradnja dobre prakse krožnega gospodarstva iz Norveške v Slovenijo

V Sloveniji vzpostavljamo prvi demonstracijski center krožnega gospodarstva studioKroG, ki bo postavljen kot mobilni in modularni studio po principu ponovne uporabe, industrijske simbioze in eko-dizajna odpadkov z namenom povečanja razumevanja delovanja krožnega gospodarstva.

V ta namen se je projektni konzorcij studioKroG (ZRS BISTRA PTUJ, CPU, OKP Rogaška Slatina, RRC Ormož, Fonix AS) povezal z različnimi deležniki projekta iz področja krožnega gospodarstva (GZS, MOP, ZAPS, UM – FG, predstavnikov občin in malih gradbenih podjetij) in se udeležili študijske poti na Norveško z namenom ogleda in spoznavanja praktičnih primerov aktivacije skupnosti za uveljavljanje načel krožnega gospodarstva, primere sodelovanja centrov ponovne uporabe z lokalnimi oblastmi in prestižne postavitve mobilnih objektov iz (rabljenih) ladijskih kontejnerjev v turistične in izobraževalne namene (Fretex, Vollbekk Fabrikker, Gokstad Akademie, Nature Compact Living, Release, mestna občina Sandefjord idr.) s ciljem nadgradnje obstoječih praks krožnega gospodarstva v Sloveniji.

Skupni koncept projekta »studio KroG«, ki se izvaja na lokaciji Slovenske Konjice in Rogaška Slatina, bo temeljil na norveškem pristopu kot nadgradnja krožnega gospodarstva s poudarkom na oblikovalskem konceptu ponovne uporabe in vrednotah. Ne samo glede uporabne vrednosti zavrženih izdelkov, ampak zaradi približanja ciljnim skupinam za prehod v krožno rabo virov in uporabno vrednost zavrženih materialov za varčevanje deviških materialov. Te vrednosti bodo v StudioKroG opredeljene kot prilagodljivost,  uporaba zavrženih izdelkov – ladijskih kontejnerjev za različne namene s prikazom krožne rabe virov.

Investicija v demonstracijski center krožnega gospodarstva studioKroG bo učni primer povečanja razumevanja krožnega gospodarstva. Aktivnost za prenos dobre prakse iz Norveške s pomočjo partnerja Fonix vključujejo tehnični in oblikovalski koncept odpadkov (»waste« design) za krožno gospodarstvo.

 

Dobre prakse krožnega gospodarstva na Norveškem (študijska pot projektnega konzorcija studioKroG)

1 FRETEX 1. FRETEX: NAJVEČJE NORVEŠKO PODJETJE ZBIRANJA TEKSTILA IN MREŽE TRGOVIN »SECON-HAND«

Udeleženci študijskega obiska smo obiskali Fretex (Oslo), ki je največje norveško socialno podjetje za sortiranje in ponovno uporabo tekstila, zaposlovanje in vključevanje ranljivih skupin na Norveškem. Ima 40 trgovin iz ponovne uporabe, pri čemer prodajajo tisto, kar darujejo donatorji.

Podrobneje in fotogalerija >>

 

 

2. VOLLBEKK FABRIKKER: PODJENTIŠKI INKUBATOR IZ PODROČJA PONOVNE UPORABE 2. VOLLBEKK FABRIKKER: PODJENTIŠKI INKUBATOR IZ PODROČJA PONOVNE UPORABE

V podjetju Vollbekk Fabrikker v Oslu je vključenih 20 socialnih podjetnikov. Poleg trgovine razvijajo rešitve v okviru ponovne uporabe, popravil in zelene proizvodnje. S ponudbo proizvodnih prostorov in pisarn po razumni najemnini Vollebekk Fabrikker omogoča prebivalcem, podjetjem in izvajalcem, da razvijejo, preizkusijo in predstavijo svoje alternativne rešitve, saj želijo čim več pravnih oseb navdihniti in usmeriti k trajnostnim poslovnim modelom. Z deljenjem znanja in aktivnostmi povezujejo prebivalce, podjetnike in uveljavljena podjetja ter ustvarjajo večji interes za krožno gospodarstvo.

Podrobneje in fotogalerija >>

 

 

3. NATURE COMPACT LIVING: KOTEJNERSKE NASTANITVE, TUDI IZ PONOVNE UPORABE 3. NATURE COMPACT LIVING: KOTEJNERSKE NASTANITVE, TUDI IZ PONOVNE UPORABE

Ogled kontejnerskih hiš za turistične, industrijske, pisarniške, izobraževalne namene in prosti čas je bil pravi navdih, kar ponuja Nature Compact Living. Prepletenost designa in kreativnosti skozi oblikovalske procese daje navdih življenja v naravi, kar je vedno bolj cenjeno. Tehnične značilnosti postavitve in modularne zasnove smo lahko videli tudi na primeru postavitve HUB-a in študentskega doma na letališču Sanefjord.

Podrobneje in fotogalerija >>

 

 

4. GJENBRUKET IN DEN GULE LÅVEN 4. GJENBRUKET IN DEN GULE LÅVEN: TRGOVINE IZ PONOVNE UPORABE

Obiskali bomo dve glavni trgovini z rabljenimi izdelki v Sandefjordu: »Gjenbruket« in »Den gule låven.« Ljudje in organizacije, ki stojijo za trgovinami, so nam povedali svoje zgodbe in nas popeljali skozi svet, kjer ni nič novega. Tako smo znova potrdili, da projekt »StudiokroG« naslavlja visoke cilje razumevanja krožne rabe virov v praksi, kjer je v ospredju design odpadkov in kreativnost rabe virov v prid zmanjšanja onesnaževanja in obvladovanja podnebnih sprememb.

Podrobneje in fotogalerija >>

 

 

5. GOKSTAD AKADEMIET: OPREMLJENOST AKADEMIJE S 100% IZ PONOVNE UPORABE 5. GOKSTAD AKADEMIET: OPREMLJENOST AKADEMIJE S 100% IZ PONOVNE UPORABE

Obisk Gokstad Akademiet, ki je nova in sodobna šola na univerzitetni ravni v središču Sandefjorda je drugačnost prikazala s 100% opremo z rabljenim pohištvom s pomočjo svetovalca, ki je specializiran za tovrstne naloge po principu ponovne rabe.

Podrobneje in fotogalerija >>

 

 

6. RELEASE: PRVO PODJETJE S TRGOVINO RABLJENIH MOBITELOV NA NORVEŠKEM 6. RELEASE: PRVO PODJETJE S TRGOVINO RABLJENIH MOBITELOV NA NORVEŠKEM

Release je prvo in edino mobilno podjetje na Norveškem, ki prodaja samo rabljene mobilne telefone. Zavzemajo se za to, da bi rabljeni mobilni telefoni postali naša naravna prva izbira.

Podrobneje in fotogalerija >>

 

 

7. OBČINA SANDEFJORD: S PODNEBNIM PRORAČUNOM DO PODNEBNO NEVTRALNE OBČINE 7. OBČINA SANDEFJORD: S PODNEBNIM PRORAČUNOM DO PODNEBNO NEVTRALNE OBČINE

Občina Sandefjord – zavezanost okolju je velika, izkazujejo jo s podnebnim proračunom in z vizijo trajnostne občine

Podrobneje in fotogalerija >>