SVRSREKP k norway grants 1

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«

Ali ste vedeli?

V krožnem gospodarstvu nič ni odpadek. Krožno gospodarstvo je način organizacije proizvodnje in potrošnje, ki temelji na ponovni uporabi, popravilu, prenovi, re-dizajnu in recikliranju obstoječih materialov in izdelkov, kakor dolgo je to mogoče. Tako podaljšamo življenjsko dobo izdelkov in hkrati zmanjšamo količino odpadkov. Ko pa izdelek pride do konca svoje življenjske poti, se materiale, iz katerega je izdelan, v največji možni meri obdrži v različnih proizvodnih procesih.

Cilj krožnega gospodarstva je ohranjanje naravnih virov, zmanjšanje rabe deviških materialov in emisij TGP.


DOGODEK: POVEČANJE RAZUMEVANJA KROŽNEGA GOSPODARSTVA

Podpora iniciativi: Evropski teden brez odpadkov

Tema: Krožno gospodarstvo s prikazom kako porabiti čim manj

Kje: ploščad Gimnazije Ptuj, Volkmerjeva cesta 15, Ptuj
Kdaj: 17.11.2022 (od 8.30 do 14.30 ure)
Komu namenjeno: šole, zainteresirana javnost


Učno-demonstracijski dogodek bo potekal v potujoči učilnici (E-transformer 2.0), kjer bomo prikazali krožno življenje in možnost vzpostavitve krožnih skupnosti.

Sodelovali bodo:

  • ZRS Bistra Ptuj, projekt Studio Krožnega gospodarstva (studioKroG)
  • Javne službe Ptuj d.o.o.
  • ZEOS, d.o.o. (projekt Life Spodbujajmo e-krožno)

S prikazom pristopa KROŽNEGA GOSPODARSTVA bomo izvajali prikaze za praktične postopke ponovne uporabe, manjša popravila in prikaze krožne rabe izdelkov, s poudarkom na zmanjševanju odpadkov, predvsem pa varovanju naravnih virov.

Obiskovalci se bodo lahko prepričali, da podpiranje krožnega gospodarstva prispeva v skupno dobro družbe.

DEMONSTRACIJSKO VOZILO KROŽNEGA GOSPODARSTVA E-TRANSFORMER 2.0 (ZEOS, d.o.o., v sklopu projekta Life Spodbujajmo e-krožno):

image3a

 

Etzo Ig Fb profilna1

 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) je v Evropski uniji največji projekt na področju ozaveščanja o zmanjševanju odpadkov in varstvu okolja.

 

 

  • Strogo izogibanje nastajanja odpadkov oz. zmanjševanje nastajanja odpadkov pri samem viru (najboljši je tisti odpadek, ki sploh ne nastane)
    Aktivnosti za ozaveščanje o nujnosti zmanjševanja količine odpadkov, ki jih proizvedemo, in nasveti, kako to doseči: promocija kompostiranja doma, nalepke, da ne želite reklam, uporabe vode iz pipe. Med te aktivnosti sodijo tudi ukrepi, ki ozaveščajo potrošnika, da z izbiro izdelkov vplivajo na okolje.
  • Ponovna uporaba in priprava na ponovno uporabo (predelajmo, izmenjajmo, podarimo, izposodimo si)
    Aktivnosti, ki ozaveščajo, da ima vsak izdelek še eno življenje: spodbujajo premislek o nujnosti nakupa novega izdelka, spodbujajo popravilo in ponovno uporabo izdelkov, izmenjevanje, obdarovanje. Cilj aktivnosti naj bo spodbuditi k izbiri izdelkov za večkratno uporabo, k najemu predmetov namesto nakupa itd. 
  • Ločevanje odpadkov in recikliranje odpadkov
    Ukrepi, katerih cilj je pomagati ljudem izboljšati razvrščanje odpadkov, jih spodbuditi k ustreznemu vedenju in jim pomagati glede odvoza odpadkov.
  • Čistilna akcija
    Aktivnost, s katero se javnost in medije opozori na ogromne količine odpadkov, ki jih odvržemo v naravo, v gozdove, na plaže … Sem sodijo tudi aktivnosti, ki vsebujejo rešitve glede izogibanja smetenja in preprečevanja nastajanja odpadkov.

 

VLJUDNO VABLJENI!

Za organizacijski odbor:
dr. Klavdija Rižnar, ZRS BISTRA PTUJ, studioKroG

 

Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 EUR

@EEANorwayGrantsSlovenia 

@EEANorwayGrants