V Uradnem listu Republike Slovenije št. 140, z dne 4. 11. 2022, je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarinah (ZTro-1C), ki bo začel veljati 19. 11. 2022, uporabljati pa se začne 1. januarja 2023, razen spremenjenega 20. člena zakona, ki se začne uporabljati 13. februarja 2023.

 

1. Neposredna oprostitev plačila dela trošarine za gorivo za kmetijstvo (5., 6., 7. člen ZTro-1C)

S spremembo 94. člena ZTro-1 se nadomesti uveljavljanje pravice do vračila plačane trošarine za gorivo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije, s predložitvijo zahtevka za vračilo trošarine, s pravico do nakupa označenega plinskega olja, namenjenega za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije (vključno s traktorji) in vozil, prirejenih za prevoz čebeljih panjev (v nadaljevanju: gorivo za kmetijstvo), z neposredno oprostitvijo plačila dela trošarine.

Kot gorivo za kmetijstvo se šteje plinsko olje kot gorivo za ogrevanje iz tarifne oznake 2710 19 43. Drobnoprodajna cena goriva za kmetijstvo bo torej vsebovala trošarino kot velja za plinsko olje za ogrevanje.

Gorivo za kmetijstvo lahko kupi oseba, ki je na dan 30. junija preteklega leta evidentirana kot:

a. nosilec kmetijskega gospodarstva v registru kmetijskih gospodarstev ali član agrarne skupnosti v registru agrarnih skupnosti v skladu z zakonom, ki ureja agrarne skupnosti ali zakonom, ki ureja ponovno vzpostavitev agrarnih skupnosti ter vrnitev njihovega premoženja in pravic, in uporabnik kmetijskih in gozdnih zemljišč, ali

b. uporabnik gozdnih zemljišč,

in ki ima na dan 30. junija preteklega leta v uporabi toliko kmetijskih in gozdnih zemljišč ali gozdnih zemljišč, da njegova letna normativna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijska in gozdna zemljišča oziroma vsaj 150 litrov za gozdna zemljišča.

Gorivo za kmetijstvo lahko kupi tudi oseba, ki je v registru čebelnjakov pri ministrstvu, pristojnem za kmetijstvo, evidentirana kot čebelar in kot imetnik vsaj 41 čebeljih panjev na dan 30. junija preteklega leta, ter ima v registru čebelnjakov za preteklo leto evidentirane premike vsaj 41 čebeljih panjev na oddaljeno stojišče v razdalji vsaj 10 km zračne linije.

Osebam, ki bodo izpolnjevale pogoje za nakup goriva za kmetijstvo, bo davčni organ po uradni dolžnosti dodelil enolično identifikacijsko oznako upravičenca. S to oznako pri prodajalcu goriv upravičenec izkazuje svojo upravičenost do nakupa goriva za kmetijstvo.

Določena je omejitev pri uporabi in točenju označenega goriva za kmetijstvo. Poleg omejitve uporabe in točenja plinskega olja za ogrevanje za pogon motornih vozil oziroma plovil ali drugih motorjev, se v omenjenih primerih omejuje tudi uporaba goriva za kmetijstvo.

Do 30. 11. 2022 bo izdan pravilnik, ki bo podrobneje določal postopek nakupa kmetijskega goriva.

 

2. Vračilo trošarine za energente, porabljene za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo za leto 2022 (10. člen ZTro-1C)

S prehodno določbo se omogoča upravičencem za energente, porabljene za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije za leto 2022, uveljavljanje pravice do vračila trošarine v skladu s 94. členom ZTro-1, z vložitvijo zahtevka za trimesečje, mesečnega ali letnega zahtevka.

 

3. V nekaterih primerih odpravljena obveznost uveljavljanja odpusta plačila trošarine v režimu odloga z zahtevkom za odpust (1. člen ZTro-1C)

S spremembo 18. člena ZTro-1 se za imetnika trošarinskega skladišča ali oproščenega uporabnika trošarinskih izdelkov v primerih, kjer je pri zmanjšanju zalog trošarinskih izdelkov prisostvoval davčni organ (trošarinski izdelki so bili porabljeni za namen trošarinskega nadzora ali so bili popolnoma uničeni pod nadzorom davčnega organa) ali je zmanjšanje zalog posledica rednega poslovanja imetnika trošarinskega skladišča (popolna denaturacija alkohola ali tobačnih izdelkov ali uporaba trošarinskih izdelkov kot surovina za proizvodnjo drugih trošarinskih izdelkov v trošarinskem skladišču), odpravlja obveznost uveljavljanja odpusta trošarine z zahtevkom za odpust.

Vir:

Novosti_ZTro-1C.docx (live.com)

 

Povzetek pripravila:

Jadranka Krajnc

SPOT svetovalec

Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj

bistra

spot

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javne agencije.