VABILO

Krožno gospodarstvo kot nova podjetniška priložnost

STROKOVNI OGLED DOBRE PRAKSE

--------------------------------------------------------------------

KDAJ: 22. maj 2023, od 9. do 12. ure

KJE: studioKroG - Tattenbachova 5d, Slovenske Konjice

Spletna prijava: https://forms.gle/mSEkpQeCEuk9HH4H7

--------------------------------------------------------------------

 

SPOT svetovanje Podravje v okviru ZRS Bistra Ptuj vabi potencialne podjetnike, MSP in ostale udeležence na ogled dobre prakse, kako se nov objekt brez gradnje in v katerem nič ni novega, opremi po principu krožnega gospodarstva.

Vsebina dogodka:

V praksi krožno gospodarstvo postaja poleg zakonodajnih zahtev in standardov tudi poslovna priložnost. Hkrati krožno gospodarstvo predstavlja nov mejnik za vzdržen način poslovanja.

Krožno gospodarstvo je sistem, kjer se minimizira vnos naravnih virov, odpadke in emisije ter energetske izgube. Torej iz linearnega modela »vzemi, izdelaj, odvrzi« se prestrukturira v obstojnejši krožni sistem (t.i. krožno gospodarstvo), ki vključuje pristope kot so recikliranje, »upcycling«, vzdrževanje, ponovna uporaba, popravilo ali obnova in dizajn odpadkov oziroma zavrženih materialov.

Krožno gospodarstvo je tudi model, ki pristopa k gospodarstvu na način, kjer ne zahteva sprememb kakovosti življenja potrošnikov.

 

Ključna znanja, ki jih pridobijo udeleženci za podjetništvo v krožnem gospodarstvu:

1.       Poznavanje krožnega gospodarstva: Razumevanje koncepta krožnega gospodarstva, njegovih načel, pristopov in strategij.

2.       Analiza življenjskega cikla izdelkov: Zmožnost analiziranja življenjskega cikla izdelkov in ugotavljanja, kje so možnosti za krožno zasnovo, oblikovanje in izvajanje.

3.       Oblikovanje krožnih poslovnih modelov: Zmožnost razvijanja inovativnih in trajnostnih krožnih poslovnih modelov, ki temeljijo na principih krožnega gospodarstva.

4.       Trajnostno upravljanje z viri: Poznavanje načinov za trajnostno upravljanje z viri, kot so zmanjšanje količine odpadkov, zmanjšanje porabe energije, uporaba obnovljivih virov, ponovna uporaba, recikliranje in obnova.

5.       Pridobivanje in upravljanje s krožnimi viri: Poznavanje načinov za pridobivanje in upravljanje s krožnimi viri, kot so krožno gospodarstvo materialov, vode, energije in drugih virov.

6.       Sodelovanje s partnerji: Zmožnost sodelovanja z različnimi partnerji, kot so dobavitelji, proizvajalci, stranke, deležniki in drugi, za doseganje skupnih ciljev in ustvarjanje sinergij v krožnem gospodarstvu.

7.       Komunikacija in trženje: Zmožnost učinkovitega komuniciranja in trženja trajnostnih in krožnih izdelkov in storitev, da bi pritegnili stranke in deležnike.

8.       Digitalne kompetence: Poznavanje digitalnih orodij in platform, ki lahko podpirajo krožno gospodarstvo, kot so aplikacije za sledenje izdelkom, platforme za izmenjavo, spletne trgovine in druge digitalne rešitve.

9.       Etika in družbena odgovornost: Razumevanje etičnih in družbenih vidikov krožnega gospodarstva ter družbene odgovornosti pri ustvarjanju krožnih poslovnih modelov in izdelkov.

 

Spletna prijava:

https://forms.gle/mSEkpQeCEuk9HH4H7

 

--------------------------------------------------------------------

Dodatne informacije: Jadranka Krajnc, tel. 040-756-133, e-mail:

--------------------------------------------------------------------

Vljudno vabljeni!

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT, Javna agencija.

spot