SVRSREKP k norway grants 1

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«

svetovni dan voda

»Svetovni dan voda 2023« poudarja POMEN VODE. Letošnja kampanja, imenovana »Pospešimo spremembo«, spodbuja javne in zasebne organizacije, spodbuja vlade in spodbuja ljudi, da ukrepajo v svojem načinu življenja, da spremenijo način uporabe, porabe in ravnanja z vodo.

 image004

Leto 2023 je posebno leto tudi zato, ker »Svetovni dan voda« sovpada z začetkom konference Organizacije združenih narodov - OZN o vodi (22. marec, New York, ZDA).
Predstavljena bo Akcijska agenda za vodo, ki je zasnovana za zagotavkljanje hitrih sprememb v preostanku tega desetletja (Vir: nijz.si).


NEKAJ DEJSTEV O PORABI VODE …

  • Za pridelavo 1 kg bombaža je potrebnih 20.000 litrov vode …
    V povprečju je za pridelavo 1 kg bombaža potrebnih približno 20.000 litrov vode. Količina vode, ki se porabi za pridelavo 1 kg bombaža, se lahko razlikuje glede na več dejavnikov, kot so lokacija, podnebje, vrsta tal in uporabljene metode namakanja.
    Vendar je treba opozoriti, da se bombaž pogosto prideluje na območjih, kjer so vodni viri omejeni, velika poraba vode pri gojenju bombaža pa ima lahko pomembne okoljske in družbene vplive, vključno z izčrpavanjem virov podtalnice in tekmovanjem za vodo z drugimi pridelki in skupnostmi.

  • Iz 1 kg bombaža se izdela 3 do 4 majice …
    Število majic, ki jih je mogoče izdelati iz 1 kg bombaža, se lahko razlikuje glede na različne dejavnike, kot so velikost in slog majice, teža in kakovost bombažne tkanine ter uporabljeni proizvodni postopek. V povprečju je za izdelavo ene majice potrebnih približno 250-300 gramov bombaža.

 

… ZATO BODIMO SPREMEMBA, KI JO ŽELIMO VIDETI V SVOJI SKUPNOSTI IN V SVETU … ZMANJŠAJMO VODNI ODTIS S PONOVNO UPORABO ŽE ZAVRŽENIH IZDELKOV …


Ker obeležujemo svetovani dan voda tudi v okviru projekta STUDIO KROŽNEGA GOSPODARSTVA  , smo projektni partnerji organizirali delavnico prikaza obnove rabljene pohištvene opreme in drugih kosovnih odpadkov, ki so lahko tudi »nov« vir za uporabo. Tako smo obiskovalcem prikazali, kako lahko s ponovno uporabo, popravilom ali re-dizjanom zavrženih predmetov zmanjšamo porabo vode in da je lahko vsak izmed nas sprememba že danes!

V kolikor želite obnoviti, popraviti ali ponovno uporabiti rabljeno opremo ali izdelek, lepo vabljeni v studio Krožnega gospodarstva v Slovenskih Konjicah (Tattenbachova ul. 5 D).


FOTOGALERIJA

 

Projektni konzorcij:

projektni konzorcij

 

Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 EUR

@EEANorwayGrantsSlovenia 

@EEANorwayGrants