SVRSREKP k norway grants 1

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«

Prvi »SHOW-ROOM« krožnega gospodarstva na Službi vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK)
22. december 2022, Ljubljana

SVRK je med prvimi v javni upravi prepoznal pomen promocije in ozaveščanja krožnega gospodarjenja z viri za varovanje okolja in zmanjšanja porabe deviških materialov. V sodelovanju s projektom studioKroG se je realizirala ideja v praksi o stalni postavitvi t.i. »Show-room ponovne uporabe« v prostorih SVRK. Prostor prikazuje primer možnosti krožne rabe virov na primeru pohištvene opreme in designa, hkrati pomembno prispeva k razumevanju krožnega koncepta in zmanjševanju odpadkov v vsakdanjem življenju.

Norveški finančni mehanizem v sodelovanju s SVRK na nacionalni ravni sofinancira projekte krožnega gospodarstva s ciljem v praksi prispevati k večji implementaciji Strategije razvoja Slovenije 2030. Namreč financiranje tovrstnih projektov podpira krožno gospodarstvo, da le-to postane vgrajeno v družbeni sistem in družba ima možnosti v praksi prispevati k zmanjšanju emisij TGP.

»Show-room« je simbolika k pristopu zavedanja in podpore k oblikovanju okoljske politike in poskusa vključitve ponovne uporabe/krožnega gospodarstva v družbeni sistem. Pomembno je poudariti, da je dejanje ponovne uporabe (»reuse«) na primeru »show-rooma« posebna oblika, ki vključuje proces vrednotenja virov in preusmeri pozornost do materialnih lastnosti izdelkov, da ne postanejo odpadek in ob dvigu naše zavesti, da lahko odpadke preusmerjamo v (ponovno uporabne) vire in izdelke.

Otvoritev »show-rooma« je namenjen tudi večjemu premisleku ob nakupih v teh predprazničnih dneh. Ponovna uporaba je trajnostna oblika moralnega in potrošniškega zadrževanja v nasprotju s pričakovanji potrošniške družbe.

pdfVabilo s programom570.81 KB

 

 

Galerija

 

Projektni konzorcij:

projektni konzorcij

 

Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 EUR

@EEANorwayGrantsSlovenia 

@EEANorwayGrants