2sokrog 1  interreg SI HR 1

SPOROČILO ZA JAVNOST/PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

SOCIALNA AKTIVACIJA: Cilj je pomagati dolgotrajno brezposelnim in prejemnikom DSP, ki imajo kompleksne težave, da se (ponovno) aktivno vključijo v družbo, če je le mogoče tudi v zaposlitev, tako postanejo bolj motivirani za življenjske spremembe in izboljšajo psihosocialno zdravje. Za izboljšanje in nadgradnjo javnih storitev z modelom socialne aktivacije pa je ključno zagotoviti dvig institucionalnih zmogljivosti javnih institucij (Centri za socialno delo, Uradi za delo), razvoj kompetenc in ustrezna usposobljenost javnih uslužbencev, s pomočjo katerih se bodo ranljive ciljne skupine uspešnejše vključile na trg dela (socialno podjetništvo, NVO, lokalna skupnost).

SOCIJALNA AKTIVACIJA: Cilj je pružanje pomoći dugotrajno nezaposlenim osobama i korisnicima socijalne pomoći, prvenstveno kod ponovnog aktivnog uključenja u društvo i zapošljavanja. Ujedno na taj im se način pruža mogućnost poboljšanja životne kvalitete i boljeg psihosocijalnog zdravlja. Za poboljšanje javnih usluga i nadogradnja javnih usluga inovativnim modelom socijalne aktivacije bitno je osigurati jačanje kompetencija i vještina javnih institucija (Centri za socijalnu skrb, Zavodi za zapošljavanje), odnosno njihovih djelatnika koji će surađivati s ranjivim skupinama za njihovo uspješnije uključivanje na tržište rada (socijalno poduzetništvo, NVO, lokalna zajednica).

V okviru projekta 2SoKroG je bil organiziran ciklus strokovnih srečanj o vlogi socialne aktivacije na čezmejnem območju v Ormožu (6. decembra 2018) in Čakovcu (12. februarja 2019) z naslovom: /U okviru projekta 2SoKroG u Ormožu (6. prosinca 2018. godine) i u Čakovcu (12. veljače 2019. godine) organizirani su stručni skupovi o ulozi socijalne aktivacije na pograničnom području:

Strokovno srečanje /Stručni skup
(»Peer-review«)

Vloga socialne aktivacije na čezmejnem območju Slovenija-Hrvaška
za krepitev partnerstva in izboljšanje institucionalnih zmogljivosti

Uloga socijalne aktivacije na pograničnom području Slovenija – Hrvatska
za jačanje partnerstva i poboljšanje institucionalnih vještina

Dogodka sta bila namenjena Centrom za socialno delo, Uradom za delo, resornim ministrstvom (MDDSZ, MGRT in MDOMSP), tematskim ekspertom, institucijam neformalnega izobraževanja, socialnim podjetjem in lokalnim skupnostim.
Stručni skup namijenjen je Centrima za socijalnu skrb, Zavodima za zapošljavanje, resornim ministarstvima (MDDSZ, MGRT in MDOMSP), tematskim stručnjacima, institucijama neformalnog obrazovanja, društvenim poduzećima i jedinicama lokalne samouprave.

Z namenom osveščanja, izobraževanja, spodbujanja in razprave o vlogi socialne aktivacije so bile predstavljene najnovejše ugotovitve, trendi, smernice, primeri dobrih praks v okviru strokovne razprave, ki bodo nadalje podlaga projektu za krepitev partnerstva javnih organov in izboljšanje institucionalnih zmogljivosti z modelom socialne aktivacije 2SoKroG.
S namjerom osvješćivanja, obrazovanja, promocije i rasprave o ulozi socijalne aktivacije predstavljene su najnovija istraživanja, trendove, smjernice i primjere dobre prakse kroz stručno raspravo koji će biti podloga projektu za razvoj međuinstitucionalnog partnerstva javnih institucija i poboljšanja institucionalnih kapaciteta sa modelom socijalne aktivacije 2SoKroG.

  • Strokovno srečanje v Ormožu: Alojz Sok, župan občine Ormož je z uvodnim nagovorom slovesno odprl strokovno srečanje v Ormožu./Stručni skup u Ormožu je uvodnim govorom otvorio župan općine Alojz Sok.

    V strokovni panelni razpravi so sodelovali strokovnjaki iz različnih področij:/
    U panel raspravi sudjelovali su stručnjaci s različitih socijalnih područja:

    Dolores Kores
    , evropska koordinatorka za razvoj socialnega podjetništva pri EPIC
    dr. Zinka Kolarič, Univerza v Ljubljani – Fakulteta za družbene vede
    Sanja Belec, Zavod RS za zaposlovanje
    Alenka Bilić, ravnateljica, Centar za socijalnu skrb Čakovec
    mag. Olga Bezenšek Lalić, v.d. direktorice, Center za socialno delo Celje
    Marina Kodba, Hrvatski zavod za zapošljavanje, PU Čakovec
    dr. Marinka Vovk, direktorica CPU d.o.o., so.p.
    Ogled pilotne prakse socialne aktivacije v CPU Ormož/Razgled pilotne prakse socijalne aktivacije v CPU Ormož

    IMG 20181206 094343

    IMG 20181206 143542Ormož (fotogalerija): Strokovno srečanje je organiziral CPU/Stručni skup organiziro je CPU.
  • Strokovno srečanje v Čakovcu: Župan Međimurske županije Matija Posavec je odprl strokovno srečanje z uvodnim nagovorom./Stručni skup u Čakovcu je uvodnim govorom otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec.

    Strokovni panel so sestavljali strokovnjaki iz različnih področij:/
    Stručni panel činili su stručnjaci iz različitih socijalnih područja:

    Vlatka Vincetić, Gradsko društvo Crveni križ Čakovec
    Tatjana Katkić Stanić, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH
    Jana Lovšin in Tadeja Juvan, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS
    Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec
    Marina Kodba, Hrvatski zavod za zapošljavanje, PU Čakovec
    dr. Marinka Vovk, CPU SO.P., socialno podjetje, Slovenija
    Ivan Božić, direktor HUMANA NOVE, socialno podjetje, Hrvaška
    Petra Lazić, Hrvatski zavod za zapošljavanje, PU VaraždinIMG 20190212 100835

    IMG 20190212 104055
    Čakovec (fotogalerija): Strokovno srečanje je organizirala REDEA./Stručni skup organiziro je REDEA.


Velika odzivnost udeležencev strokovnih srečanj (skupaj 150) je spodbuda za nadaljnje projektno delo, hkrati potrjuje velik pomen socialne aktivacije kot trajnostne rešitve za vzpostavitev aktivne socialne politike v obeh državah, pri čemer je ključno okrepljeno partnersko sodelovanje med CSD in Uradi za delo ter izvajalci socialne aktivacije./Velik odaziv sudionika na stručnim skupovima (preko 150) je motivacija za daljnje projektne aktivnosti, a ujedno potvrđuje važnost socijalne aktivacije kao trajnostno rješenje za uspostavu aktivne socijalne politike na području obiju država. Kod socijalne aktivacije ključna je ojačana partnerska suradnja Centara za socijalnu skrb i Zavoda za zapošljavanje, kao i drugih stručnjaka s područja socijalne aktivacije.

Zaključki strokovnega srečanja s priporočili bodo objavljeni na spletni strani projekta 2SoKroG./Zaključci stručnih događanja s izvješćima će se objaviti na internet stranici projekta 2SoKroG.


dr. Klavdija Rižnar, ZRS BISTRA Ptuj
Vodja projekta 2SoKroG/Voditeljica projekta 2SoKroG

 

2sokrog logoti

Projekt 2SoKroG je v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Projekt 2SoKroG je u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.


sluzba vlade za razvoj in kohezijsko politiko