SVRSREKP k norway grants 1

StudioKroG – Studio krožnega gospodarstva

V mednarodnem prostoru se vse bolj krepi in širi iniciativa »Oktober – mesec krožnega gospodarstva« z namenom osveščanja in informiranja javnosti za boljše razumevanje delovanja krožnega gospodarstva, katerega cilj je varovanje naravnih virov, zmanjšanje uporabe deviških materialov in zmanjšanje emisij TGP.

Slovenija tovrstne širše iniciative na področju ozaveščanja še ni (p)osvojila, zato želimo biti del širjenja pomena krožnega gospodarstva v okviru projekta studioKroG, ki ga sofinancira Norveški finančni mehanizem.

Naraščajoče povpraševanje po vsem svetu, kljub tehnološkemu napredku, stopnjuje pritisk na okolje in veča konkurenco na področju dostopanja virov. Naravni viri kot so kovine in minerali, energija, voda, biotska raznovrstnost se črpajo kot da so njihove zaloge neskončne. Da se omeji njihova poraba tako v proizvodnji kot storitveni dejavnosti, tudi v gospodinjstvih, se je potrebno usmeriti v trajnostne pristope, kjer se odvisnost od rabe naravnih virov močno zmanjša, t.j. s pristopom kroženja virov na gospodarni način.


KAKO LAHKO POSPEŠIMO PREHOD V KROŽNO GOSPODARSTVO?

V krožnem gospodarstvu nič ni odpadek. Krožno gospodarstvo ohranja in povrne visoko vrednost virom s ponovno uporabo, popravili, obnovo, re-dizajnom, predelavo ali recikliranjem izdelkov in materialov.

image3


PRVI DEMONSTRACIJSKI CENTER KROŽNEGA GOSPODARSTVA V SLOVENIJI – STUDIOKROG

Za povečanje razumevanja krožnega gospodarstva poteka investicija uporabe rabljenih izdelkov in materialov v nov učni demonstracijski objekt »studioKroG« na lokaciji Slovenske Konjice in Rogaška Slatina.
Obe lokaciji skupaj bosta učni primer demonstriranja krožnega gospodarstva, kjer bomo prikazali procese krožne rabe virov s ponovno uporabo, industrijsko simbiozo, re-dizajnom, zelene rešitve za izolacijo iz tekstila in drugih »reuse« materialov, ogrevanje z lokalnimi viri energije in zeleno streho za divje opraševalce. Aktivnosti potekajo s sofinanciranjem NORVEŠKEGA FINANČNEGA MEHANIZMA.

image4Zasnova modularne gradnje »studioKroG« (100 m2) iz rabljenih ladijski kontejnerjev v Rogaški Slatini (Zbirni center OKP Rogaška Slatina)

image5Info točka ali pisarna »studioKroG« malo drugače (30 m2) – koncept v Slovenskih Konjicah (CPU, Tattenbachova ulica 5d)

 

V Slovenske Konjice sta že prispela dva rabljena ladijska kontejnerja, ki sta bila na morski poti le enkrat, v Rogaški Slatini pa potekajo gradbena dela za namestitev kompleksa štirih kontejnerjev.

Vabljeni na obe lokaciji, kjer lahko spremljate izvajanje postopkov priprave na ponovno uporabo za vse vrste izdelkov, ki jih uporabljate v vsakdanjem življenju.

(kontakt: )

 

Konzorcij studioKroG:

partnerji

 

Več informacij:

SLOVENIJA
dr. Klavdija Rižnar, ZRS BISTRA PTUJ, vodja projekta

dr. Marinka Vovk, CPU, vodja investicije demo studioKroG

Petra Strašek, OKP Rogaška Slatina, izvajalec krožnega pristopa ravnanja z odpadki

Polona Kukovec Lakota, RRC Ormož, vodja komunikacije


NORVEŠKA
Jan Evensen, FONIX, prenos dobrih praks krožnega gospodarstva iz Norveške

 

Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 EUR

@EEANorwayGrantsSlovenia 

@EEANorwayGrants