SVRSREKP k norway grants 1

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«

NOVINARSKA KONFERENCA (MESTNA HIŠA MO PTUJ, 29.9.2022):
Prvi demonstracijski center krožnega gospodarstva v Sloveniji in predstavitev namena projekta studioKroG


IZJAVA ZA JAVNOST

Konzorcij projekta studioKroG je medijem in širši zainteresirani javnosti predstavil pilotni projekt »Studio Krožnega gospodarstva«, ki bo prvi demonstracijski center krožnega gospodarstva v Sloveniji, postavljen s celovitim pristopom ponovne uporabe rabljenih ladijskih kontejnerjev. Njegova zunanjost in notranjost bo opremljena s pristopom »uporabi samo to, kar že obstaja« (ponovna uporaba in dizajn odpadkov, industrijska simbioza), torej brez uporabe novega z namenom zmanjšanja porabe naravnih virov. Namreč raba virov in energije se nenehno povečuje, tehnološki napredek v družbi ni uspel zmanjšati obremenjevanja okolja zaradi potrošnje. Za uspešen prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo je potrebno prekiniti povezavo med gospodarsko rastjo in rastjo rabe deviških virov. To ne bo mogoče brez korenite spremembe potrošniških vzorcev, boljšega izkoristka virov, ki so že vgrajeni v obstoječe sisteme, preprečevanja nastajanja odpadkov idr.

V omizju so sodelovali:

  • Klavdija Rižnar, vodja projekta iz ZRS Bistra Ptuj,
  • Štefan Čelan, direktor ZRS Bistra Ptuj
  • Marinka Vovk, direktorica CPU (vodja investicije demo studioKroG),
  • Bojan Pirš, direktor OKP Rogaška Slatina (izvajalec krožnega pristopa ravnanja z odpadki,
  • Polona Kukovec Lakota, mag., RRC Ormož (vodja komunikacije).
foto 1
foto 2

S projektom želimo vzpostaviti novo »tekmovalnost« v družbi, kako živeti in ustvarjati s čim manjšo rabo (deviških) virov. Namen projekta je povečanje razumevanje krožnega gospodarstva na primeru pilotnega-prikaza ponovne uporabe in eko-dizajna odpadkov ter industrijske simbioze pri vzpostavitvi demo »Studia krožnega gospodarstva - studioKroG«. Tako bo studioKroG v funkciji motiviranja in izkustvenih prikazov možnosti kroženja virov (preobrazbo odpadkov v namen funkcionalne rabe) za različne ciljne skupine skozi organizacijo delavnic, usposabljanj in izobraževanj, natečajev, demo-ogledov idr. Hkrati bomo vzpostavili sodelovanje z Norveško za nove priložnosti na nacionalni ravni za sistemsko ureditev krožnega gospodarstva pristopa rabe virov v vseh sektorjih.

Investicija demonstracijskega centra krožnega gospodarstva studioKroG vzpostavlja tudi medsektorsko sodelovanja med različnimi deležniki (javni/zasebni, (socialno) podjetništvo in javna podjetja, izobraževalne institucije, NVO, javnost) na lokalni/nacionalni ravni, omogoča krožne modele poslovanja s transformacijo odpadkov v uporabne brez uporabe deviških materialov.

Tako s projektom odpiramo nove priložnosti za številne ciljne skupine: lokalne skupnosti, gradbena podjetja in druga MSP, arhitekte in oblikovalce, organizacije s področja ravnanja z odpadki in krožne rabe virov, izobraževalne ustanove, NVO idr. na področju krožnega ravnanja v praksi kot za odločevalce na nacionalnem nivoju sistemske ureditve krožnega pristopa rabe virov.

Projektni konzorcij se je minuli teden tudi udeležil študijskega obiska na Norveškem, kjer so spoznali praktične primere aktivacije skupnosti za uveljavljanje načel krožnega gospodarstva, primere sodelovanja centrov ponovne uporabe z lokalnimi oblastmi, postavitve mobilnih objektov iz (rabljenih) ladijskih kontejnerjev za študentske domove in v turistične namene, ogled popolne obnove univerze s 100% opremo z rabljenim pohištvom, primer trgovine s ponudbo ponovno uporabljenih mobilnih telefonov, po katerih je na trgu veliko povpraševanje (2-3 leta stari modeli), saj se zavedajo, da okolje plača največjo ceno v celi verigi potrošništva. Ponovna uporaba kot del krožnega gospodarstva je na Norveškem način življenja, lahko bi rekli že tradicija, saj so se krožni modeli vzpostavili že v letu 1970. Tako smo znova potrdili, da projekt »StudioKroG« naslavlja visoke cilje razumevanja krožne rabe virov v praksi, kjer je v ospredju design odpadkov in kreativnost rabe virov v prid zmanjšanja onesnaževanja in obvladovanja podnebnih sprememb.

Projekt »Studio Krožnega gospodarstva - studioKroG« sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 EUR. Trajanje projekta je od 1.5.2022 do 30.4.2022.

Postavitev studia Krožnega gospodarstva bo potekal v štirih fazah (podrobneje v prilogi) in Vas bomo, spoštovani predstavniki medijev, sprotno informirali, da se lahko podrobneje in v živo seznanite o demo centru krožnega gospodarstva studioKroG (na dveh lokacijah: Slovenske Konjice in Rogaška Slatina), ki bo zgrajen in deloval po principu kroženja virov: »ne zavrzi, popravi, ponovno uporabi in »waste design«.

VLJUDNO VABLJENI!

pdfPredstavitev projekta - novinarska konferenca 29. september 20221.7 MB

pdfLetak studioKroG2.49 MB

Za projektni konzorcij studioKroG:
dr. Klavdija Rižnar, ZRS Bistra Ptuj
vodja projekta studioKroG

Za več informacij projektni konzorcij:

SLOVENIJA
dr. Klavdija Rižnar, ZRS BISTRA PTUJ, vodja projekta

dr. Marinka Vovk, CPU, vodja investicije demo studioKroG

Petra Strašek, OKP Rogaška Slatina, izvajalec krožnega pristopa ravnanja z odpadki

Polona Kukovec Lakota, RRC Ormož, vodja komunikacije


NORVEŠKA
Jan Evensen, FONIX, prenos dobrih praks krožnega gospodarstva iz Norveške

 

www.norwaygrants.si | www.eeagrants.org | www.bistra.si/studiokrog

#NorwayGrants | #NorwayGrantsSlovenia | #ClimateProgramme

Izjava o omejitvi odgovornosti: »Izjava za javnost je nastala s finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino je odgovoren izključno vodilni partner ZRS BISTRA PTUJ s projektnimi partnerji in zanj v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Nosilca programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje.«