SVRSREKP k norway grants 1

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«

Krožna raba virov v praksi – mobilni objekt Rogaška Slatina

20230306 064103

Na mobilnem objektu (pribl. 100 m2) iz rabljenih ladijskih kontejnerjev poteka transformacija odpadkov v vire za ponovno uporabo, t.j. priprava na vgradnjo rabljenega/zavrženega stavbnega pohištva (okna, vrata) po principu ponovne uporabe in industrijske simbioze (lokacija Rogaška Slatina, Tuncovec – CPU in OKP).

Ali ste vedeli?
Krožna raba virov (angl. circular economy) pomeni preusmerjanje od linearnega modela porabe virov, kjer se surovine uporabijo za proizvodnjo izdelkov in se po uporabi zavržejo (kot odpadek) ali uničijo, h krožnemu modelu, kjer se surovine/materiali/oprema ohranijo v uporabi čim dlje.


Zakaj?
Za varovanje naravnih virov …
Za zmanjšanje porabe deviških materialov …
Za zmanjšanje izpustov TGP …
Za blaženje podnebnih sprememb …
Za povečanje družbene odgovornosti vseh nas … kljub tehnološkemu napredku in razvoju ne uspemo zmanjšati obremenjevanje okolja!


In zakaj?
Slovenija je lani dosegla dan ekološkega dolga že 18. aprila, kar pomeni, da smo do tega dne porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu.
To pomeni, da smo Slovenci porabili v manj kot štirih mesecih toliko naravnih virov, kot jih je Zemlja sposobna zagotoviti v letu dni.
Kar pomeni, da smo več kot osem mesecev živeli v t. i. ekološkem dolgu.
Če bi vsi na svetu živeli kot Slovenci, bi potrebovali 3,4 planete Zemlje.

 

V kolikor želite spoznati prikaz delovanja krožnega gospodarstva v praksi, kontaktirajte: dr. Marinka Vovk () ali Petro Strašek ()


 

Projektni konzorcij:

projektni konzorcij

 

Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 EUR

@EEANorwayGrantsSlovenia 

@EEANorwayGrants